Gepost door: Casa & Care | 2 december 2011

Italianen en bijgeloof…

Italianen en bijgeloof..

Onder een ladder doorlopen, een zwarte kat die je weg kruist, een spiegel die breekt, vrijdag de 13e… Voorbeelden genoeg van dingen die “ongeluk” brengen. Als nuchtere noorderling haal je je schouders erbij op, lacht er wellicht even om en ga je daarna rustig verder met hetgeen waarmee je bezig was voordat de “onheil brengende factor” op je pad kwam. Niks aan het handje.. Als nuchtere Nederlander/Belg ja, maar niet als rasechte Italiaan! Een Italiaan wordt bloednerveus van dit soort zaken die iella (ongeluk) brengen.

Jaren geleden ontbeet ik regelmatig in een barretje dat naast een druk bezochte kerk lag. Op zonnige dagen nuttigde ik mijn cappuccino en cornetto op een muurtje tegenover die kerk en vermaakte ik me daar kostelijk met het observeren van de mensen die voorbij kwamen: groot of klein, dik of dun, onverzorgd of chique, geparfurmeerd of stinkend naar drank, gezond of ziek, je kunt het zo gek niet bedenken of ze kwamen allemaal langs die kerk. Er vonden bruiloften, dopen, vormsels en begrafenissen plaats. Na een tijdje begon het me op te vallen dat tijdens de begrafenissen, wanneer de lijkwagen leeg voor de kerk stond, alle mannen al krabbend aan hun edele delen het bedehuis voorbij liepen. In eerste instantie dacht ik het me te verbeelden, maar na een tijdje ging ik er echt op letten (tja, je kunt maar wat te doen hebben hè?). Iedere keer weer werd er aan hun kroonjuwelen gefriemeld als ze voorbij de lege lijkwagen kwamen: de één deed het subtiel via zijn broekzak, de ander vol overgave en zelfs met beide handen!! Ik kon mijn ogen niet geloven! Uiteraard ben ik op onderzoek uitgegaan en heb ik een aantal Italiaanse mannen onderworpen aan een heus verhoor over hun vreemde bezigheden. Wat bleek nou? Het schijnt in Italië ongeluk te brengen als een “vacante” lijkwagen je pad kruist, want dan zou jij er wel eens in kunnen komen te liggen!!! In Nederland klopt men af op ongeverfd hout, Italianen doen dat op ijzer…en bij gebrek aan ijzer, frunniken de mannen aan hun klokkenspel..

Niet alleen een lege lijkwagen brengt ongeluk, maar ook een hoed op het bed (brengt rouw in de familie), een paraplu openen binnenshuis (kapot gaan van het dak), iemand feliciteren met zijn verjaardag voordat zijn verjaardag echt aanbreekt (je zou het wellicht niet kunnen halen tot die dag!), vrijdag de 17e (en het nummer 17 in het algemeen, in een vliegtuig van Alitalia heb je bijvoorbeeld geen stoel nr 13 én geen nr 17!), het zien van 3 à 4 nonnen bij elkaar brengt tegenspoed (als ze dan ook nog rijden in een donkergroene Prinz, zijn je dagen geteld, dat is voor een Italiaan een mathematische zekerheid!) en zo kan ik nog wel eventjes doorgaan. Er zijn ook mensen die volgens de kwade volksmond ongeluk brengen en dat heeft verstrekkende gevolgen voor hen. Italianen kunnen er echt heilig van overtuigd zijn dat iemand iella brengt en die persoon zal dan ook zo veel mogelijk vermeden worden, wat kan resulteren in een algehele isolatie van zo’n iettatore. Marco Masini, een bekende Italiaanse zanger, kan hierover meepraten (jarenlang werd hij geboycot, omdat hij ongeluk zou brengen…).

Bovendien heeft iedere streek, iedere stad en ieder dorp zo haar eigen (on)geluksfactoren: in Perugia, bijvoorbeeld, mag je als student zijnde niet meer dan drie passen in de goot op Corso Vannucci zetten, want anders studeer je niet af, het is eveneens verboden om iets te gaan eten bij Pasticceria Sandri (is voor studenten sowieso te duur) en alleen de rechterzijde van de trap bij de bar dello studente mag gebruikt worden, anders kun je wel fluiten naar je diploma! Ik heb dit alles uiteraard zorgvuldig vermeden tijdens mijn studententijd…en voilà…ik heb het tot een goed einde gebracht! 🙂

Uiteraard brengt niet alles ongeluk en zijn er ook dingen die wél voorspoed brengen, zoals een klavertje vier, een lieveheersbeestje, een hoefijzer, etc. Naar schapen zwaaien brengt economische voorspoed (ik zwaai zelfs in de trein en vanuit het vliegtuig naar ze, maar er heeft er nog nooit één teruggezwaaid of geld gestuurd! 😦 Er wordt wel altijd raar naar me gekeken door mijn medereizigers!), tijdens oudejaarsavond lenticchie, druiven en dadels eten zou hetzelfde resultaat moeten opleveren, als het tijdens een bruiloft regent, brengt dat de bruid geluk (sposa bagnata, sposa fortunata ), enz. enz. Stuk voor stuk voorbeelden van hun alom geaccepteerde superstizione. Interessant om te weten, maar het wordt pas leuk als je er in het dagelijkse leven ook daadwerkelijk mee geconfronteerd wordt!

Historisch gezien hebben de bovenstaande gebruiken en credenze uiteraard vaak een logische of religieuze verklaring (zout knoeien brengt ongeluk/armoede, want dat was vroeger duur; met z’n dertienen aan een tafel zitten tijdens een diner brengt ongeluk, verwijst naar het laatste avondmaal van Christus; in de poep trappen brengt geluk, want tijdens de WO I was het de eenvoudigste manier om de landmijnen in een wei te ontwijken door van koeienhoop naar koeienhoop de springen ..daar waar een koe kon lopen, kon een mens dat ook veilig!), maar die worden hedentendage nogal eens makkelijk vergeten. Hoe dan ook, een klein beetje bijgeloof geeft een beetje smeuigheid en schwung aan een gewone dag! Als je er maar niet al te hard in gaat geloven!

Ik zelf geloof er niet zo in, maar toch..baat het niet dan schaadt het niet!! 😉


Responses

 1. Een hoefijzer op zijn kop brengt ongeluk, want het (geluk) kan er zo uitvallen….

  • Daar zijn twee verschillende theorieën over: 1) het hoefijzer moet met de open kant naarboven…want dan kan het kwaad gevangen worden… 2) het hoefijzer moet met de open kant naar beneden, want dan kan de voorbijganger (ervan uitgaande dat het ijzer boven de deur wordt gehangen) overgoten worden met geluk.
   Ik adviseer: neem het zekere voor het onzekere…en vang het kwaad en laat het geluk eruit lopen, kortom hang twee hoefijzers op gebruik makend van beide opties! 😉

   • Hahaha! Dat klinkt goed…. Wij hebben in onze tuin een ‘lucky arch’ staan, een stalen toegangspoort van 25 hoefijzers. De ene helft met de open kant naar beneden, de andere kant naar boven. Je theorie kan dus zo toegepast worden.
    nb. De druif aan de ‘neergaande’ kant wil niet groeien…

 2. Maar in de poep trappen brengt geen geluk, maar het brengt geld, mits je er niet bewust in stapt natuurlijk…..let maar eens op. Dus wees blij, als je op straat in zn vette klodder stapt
  groet

 3. […] Paese. Natuurlijk kwamen de curieuze bijgeloof-praktijken aan bod (zie artikel van December 2011 , Italianen en bijgeloof…) wat soms voor hilarische taferelen zorgde, met name toen enkele van de mannelijke genodigden zich […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: